Vem söker vi?

Vi letar just nu framförallt efter ledare för de olika avdelningarna men vi tar tacksamt emot all hjälp. Kanske vill du hjälpa till att se efter vår scoutstuga eller ta hand om kårens utrustning?

Vad behöver du kunna?

Inget. Du behöver inte kunna en massa scoutgrejor för att bli scoutledare. Det viktigaste är att du är intresserad och öppen för att lära känna nya människor och ha kul!

Måste jag känna någon som är scout?

Nej, inte alls. Det är visserligen vanligt att man blir ledare när ens eget barn är scout men det är på inget vis ett krav. Alla är välkomna, unga som gamla, de som har barn och de som inte har barn.

Finns det inga formella krav alls?

Jo, det finns faktiskt två. Alla ledare som arbetar med barn ska gå utbildningen Trygga Möten. Det är gratis, finns online och tar någon timme. Verkar det krångligt så hjälper vi dig att komma igång. Det andra kravet att du ska lämna in ett utdrag från belastningsregistret (brottsregistret). Det läses av två personer i styrelsen, inga andra. Det viktiga är att du inte är dömd för övergrepp på barn eller våldsbrott.

Scoutmöten

Hur ofta är det möten och hur går de till? Våra avdelningar har vanligtvis möten en vardagskväll i veckan, 1,5h, på olika dagar. (Läs mer på avdelningarnas sidor.) Just nu i coronatider har vi valt att istället ha möten varannan lördag (3h) för att kunna använda oss av dagsljuset eftersom vi inte kan vara inomhus. Mötena börjar och slutar med en samling och de kan se olika ut beroende på vilken avdelning det handlar om. Under mötena arbetar scouterna i patruller (små grupper) och gör olika saker under handledning av ledarna. Ju yngre scouterna är, desto mer handledning behöver de. Aktiviteterna varierar naturligtvis men ofta finns det ett inslag av samarbete.

Utöver scoutmötena hålls det också ledarmöten en gång i månaden. Just nu sker dessa online. Vi har också supertrevliga ledaruppstarter och ledaravslutningar varje termin.

Möjligheter till utbildning

Inom scouterna finns det många möjligheter att få gå olika typer av ledarutbildningar. Det är kostnadsfritt för dig som ledare  – kåren betalar både utbildning och eventuella resor.

Corona

Naturligtvis tar vi corona på största allvar. I korta ordalag innebär det att vi bara har scoutmöten utomhus, jobbar i små grupper, och är extra noga med hygien i samband med hantering av mat och vid toabesök. Här kan du läsa mer om hur Åhus scoutkår hanterar corona.

Informationsmöten

Under augusti kommer vi att ha ett coronasäkert informationsmöte för dig som kanske är intresserad av att bli ledare. Vi kommer att hålla till vid vindskydden vid scoutstugan. Vi tänder en eld och bjuder på fika och pratar om hur det är att vara ledare. Inget datum är bestämt än men skicka gärna en intresseanmälan via formuläret nedan.

Intresserad? Kontakta oss!

Vill du veta mera eller kanske komma till ett informationsmöte? Fyll i formuläret. Det går till kårens ordförande, Jörgen Torp.